VPN? כולם מכירים! זה מה שמשתמשים בו בשביל לראות סדרות בנטפליקס שיש רק בארה"ב ושיוצרי תוכן ביוטיוב כל הזמן מנסים למכור לי, לא?
בין היתר! אבל איך זה בכלל עובד? למה נטפליקס פתאום חושב שאני גר בארה"ב?
בשביל לענות על זה, צריך קודם כל להבין איך גלישה רגילה, בלי VPN, עובדת (באופן מאוד מופשט).
אנחנו מנסים לגשת לנטפליקס, אז המחשב שלנו (או יותר נכון הראוטר אבל שיהיה) פונה לספק האינטרנט שלנו: "תן לי את הדף ש- www.netflix.com מחזיר!". ספק האינטרנט שלכם משיג את הדף, ומחזיר לכם אותו. מאוד straight forward.
אבל מה משתנה כשאנחנו מחוברים לשרת VPN?
נחזור על הסימולציה: שוב פעם אנחנו מנסים לגשת לנטפליקס. אבל הפעם, רגע לפני שהבקשה שלנו יוצאת לדרך, תוכנת ה- VPN על המחשב שלנו מצפינה אותה, ו-"עוטפת" אותה בכתובת אחרת. הפעם, כשספק האינטרנט שלנו מקבל את הבקשה, אין לו שמץ של מושג לאיזה אתר אנחנו מנסים לגשת! כל מה שהוא יודע זה שהוא צריך להעביר את החבילה המוצפנת הזאת לכתובת שעוטפת אותה, הכתובת של שרת ה-VPN אליו אנחנו רשומים.
שרת ה-VPN מקבל את החבילה, ולו יש את מפתח ההצפנה המתאים. לכן הוא יודע שאנחנו מנסים לגשת לנטפליקס. הוא ניגש לנטפליקס, מצפין את התוצאה שהוא קיבל ממנו, ושולח בחזרה אלינו באופן מוצפן (כמו שאנחנו עשינו לפני רגע!).

אז מה בתכלס השתנה?
- עבור ספק האינטרנט שלנו, המידע מוצפן לגמרי. אין לו גישה לבקשה עצמה, רק לפרטים של שרת ה-VPN.
- הבקשה עבור נטפליקס נשלחה משרת ה-VPN, לא מאיתנו. לכן מזווית הראיה שלו, אנחנו בכלל נמצאים איפה שהשרת נמצא! בגלל זה (למי שיצא לנסות) זה כל כך קל להחליף מיקומים בעולם, אנחנו פשוט מחליפים את שרת הוי פי אן אליו אנחנו מחוברים.
"אוקיי יותם, אבל אני לא רואה נטפליקס וחוץ מזה שגם אם כן הסדרות בארץ ממש סבבה, מי צריך את ארה"ב?"
אז זהו, שאם שמתם לב, ל-VPN יש שימוש יעיל מאוד: ההצפנה של הבקשות שלכם מספק האינטרנט!
ללא VPN, הגלישה שלכם בטוחה רק עד כמה שאתם סומכים על הספק שלכם. התחברתם לרשת ציבורית מפוקפקת שהצלחתם לקלוט מהמסעדה ליד? לספק האינטרנט של אותה הרשת יש גישה לכל היסטוריית הגלישה שלכם באותה הרשת, ואפילו למידע לא מאובטח שהעברתם עליה!
אם השתמשתם ב-VPN לעומת זאת, המידע מוצפן ובטוח!
בנוסף, אם אתם לא כמוני (מחפשים עבודה), כנראה יצא לכם להיתקל ב-VPN במקום העבודה שלכם. למה בעצם? למה אי אפשר פשוט להתחבר רגיל בלי זה? 2 סיבות עיקריות:
- הוי פי אן משמש כעוד שכבת אבטחה לתקשורת, כמו שראינו קודם.
- הוי פי אן מאפשר לכם להתחבר לרשת המקומית של מקום העבודה, ובכך לגשת לכל הכלים שרצים עליה. קצת כמו שכשאתם מחוברים לוויפי בבית אתם יכולים להתחבר לטלויזיה מהטלפון!
מקווה שחידשתי קצת 🙂